Terävyysalue

Kun kuvaa otetaan, tarkennus kohdistetaan haluttuun kohtaan, joka toistuu terävänä. Muu osa kuvasta toistuu epäterävämpänä.

Terävyysalueen laajuuteen vaikuttaa seuraavat asiat:

  • Aukko: mitä suurempi aukko (pienempi f-numero), sitä lyhyempi terävyysalue.
  • Polttoväli: mitä suurempi polttoväli, sitä lyhyempi terävyysalue.
  • Kuvakenno: mitä suurempi kuvakenno, sitä lyhyempi terävyysalue. Järjestelmäkameroissa on suuremmat kuvakennot kuin pokkareissa. Pokkareilla onkin kuvattava hyvin läheltä kohdetta, jotta taustan saa epäterävämmäksi.
  • Tarkennusetäisyys: mitä lähempänä kohde on kameraa, sitä lyhyempi on terävyysalue.


Vasemmanpuoleisimmassa kuvassa on lyhyt terävyysalue ja tausta epäterävä. Seuraavassa kuvassa terävyysalue on laajempi ja oikeanpuoleisimmassa vielä laajempi.Kuvakennot ja terävyysalue

Mitä suurempi kuvakenno kamerassa on, sitä helpommin kuvaaan saa lyhyen terävyysalueen. Mitä pienempi kuvakenno kamerassa on, sitä helpommin sillä saa terävän taustan.

Täyden kennon kameroilla saa käyttää jo pienehköjä aukkoja, jotta kuvaan ei tule liian lyhyt terävyysalue lähelle tarkennettaessa. Pokkarilla sen sijaan hyvin lyhyttä terävyysaluetta ei saa juurikaan aikaiseksi sen suurimmallakaan aukolla, ja kovin suuria aukkokokoja niissä ei yleensä ole käytettävissä.

Pokkarikameroilla voi yrittää lyhyempää terävyysaluetta käyttämällä pitkää polttoväliä ja kuvaamalla kohteen mahdollisimman läheltä. Käytä tarvittaessa makrotilaa ja kuvaa lähempää.