Salama

Salamavalon (Flash) avulla hämärässä tai varjossa oleviin kohteisiin saadaan lisää päivänvaloa vastaavaa valoa. Salamavalon avulla saadaan muutaman metrin etäisyydelle voimakas valo, mutta kauempana olevat kohteet jäävät kuvaan varsin tummiksi.

Useissa kameroissa on kiinteä salama, joka voi olla aina käyttövalmiina tai se pitää avata painikkeesta ennen käyttöä. Järjestelmäkameroihin voidaan kytkeä tehokkaampia erillisiä salamalaitteita.

Kiinteästi kameraan asennetuissa salamavaloissa on muutama erilainen toiminto, joilla voidaan vaikuttaa otettavaan kuvaan. Erillisissä salamoissa on monipuolisemmat säädöt.

Yleiset salamatoiminnot ovat seuraavat:

 • Salamaa ei käytetä lainkaan (Flash Off)
 • Salamaa käytetään aina (Flash On)
 • Automaattinen (Auto Flash)
  Kamera päättää, käytetäänkö salamaa.
 • Punasilmäisyyden poisto (Red eye)
  Punasilmäisyyden poistossa kamera käyttää aluksi pientä salamaa, jonka perään tulee voimakkaampi salama.
 • Yökuvaus (Night, Slow)
  Yökuvauksessa käytetään lyhyttä salamaa valaisemaan etualue, jonka jälkeen pitkällä valotusajalla saadaan valotettua kohdetta. Tuloksena on tasasävyisempi kuva. Jalusta on välttämätön.
  Jos yökuvaustoiminnolla kuvataan ihmisiä tai muita liikkuvia kohteita, niiden mahdollinen liike salaman välähtämisen jälkeen ennen valotusajan loppumista näkyy kuvassa epäterävyytenä.
 • Yökuvaus ja punasilmäisyyden poisto (Night and Red Eye)
  Tässä käytetään punasilmäisyyden poistavaa salamamenetelmää valaisemaan etualue, jonka jälkeen kamera käyttää pitkää valotusaikaa. Jalusta on välttämätön.
 • Toisen verhon salama (Rear, Second curtain)
  Salama välähtää valotusajan lopussa eikä alussa. Toisen verhon salamaa ei ole edullisimmissa kameroissa.

Orjasalama

Jos kameraan ei voida kytkeä erillistä salamaa liittimen puuttumisen takia, voidaan käyttää orjasalamaa. Kun kameran salama välähtää, tunnistaa orjasalama voimakkaan valon ja välähtää välittömästi.