Polttoväli

Polttovälillä (Focal Length) mitataan objektiivin polttopisteen etäisyyttä kuvakennosta (filmikameroissa filmistä). Polttoväli on siis matka objektiivin optisen keskipisteen ja kuvakennon välillä. Eri polttovälejä käyttämällä kuvakohdetta voidaan suurentaa tai pienentää kuvaajan pysyessä paikallaan. Tyypillinen yleiskuvaukseen tarkoitettu polttoväli on 50 mm. Se vastaa suurin piirtein ihmissilmän näkemää kuvaa.

Mitä lyhyempi polttoväli on kyseessä, sitä laajemman kuvan kameralla voi ottaa. 35 mm on laajakulmaisempi kuin 50 mm, eli silloin kuva-alaan mahtuu laajempi näkymä. Varsinkin sisätiloissa pienestä polttovälistä on hyötyä, jotta kaikki kohteet mahtuvat kuvaan. 28 mm on jo varsin hyvä polttoväli, kun 38 mm saattaa olla useisiin sisätilanteisiin riittämätön.

Hyvin lyhyellä polttovälillä kuva saattaa myös pyöristyä. Mitä lyhyempi polttoväli, sitä pyöreämpi kuvasta myös tulee. 24 mm polttovälillä pyöreyttä ei vielä juuri huomaa, mutta 18 mm polttovälillä sen jo huomaa. Huonompilaatuiset objektiivit pyöristävät samalla polttovälillä enemmän kuin parempilaatuiset.

Mitä pidempi polttoväli, sitä enemmän näkymä litistyy ja kauempana olevat kohteet näyttävät olevan lähempänä kuin ne todellisuudessa ovat. Jos kuvaa zoomataan 50 mm:stä viisinkertaiseksi, on tällöin polttovälinä 250 mm. Kuvakohde suurenee ja kuvakulma kapenee. Yli 300 mm objektiivilla saadaan kuvattua varsin kaukanakin olevia kohteita.

Sopiva polttoväli on riippuu siitä, miten kaukana kohde on ja millaisen vaikutelman kuvaaja kuvastaan haluaa.

15 mm

25 mm

50 mm

75 mm

100 mm

225 mm

450 mm

750 mm