Muistikortti

Kamera tallentaa otetut kuvat kameran sisään asetetulle muistikortille (Memory Card). Kamerassa voi olla yksi tai kaksi muistikorttipaikkaa.

Kuvien pikselimäärä ja JPG-kuvan pakkaussuhde vaikuttavat siihen, kuinka monta kuvaa muistikortille mahtuu. Yleensä kannattaa käyttää kameran suurinta pikselimäärää ja JPG-kuvissa keskimääräistä pakkaussuhdetta. RAW-kuva on tiedostokooltaan noin 5 kertaa suurempi kuin JPG-tiedosto.

Muistikortin sopiva koko riippuu kamerasta ja kuvaustavoista. Esimerkiksi JPG-kuvia kuvaavalle ja 24 megapikselin kameraa käyttävälle sopiva koko voisi olla 16 Gt. Keskimääräisellä pakkaussuhteella muistikortille mahtuu yli 1700 kuvaa. RAW-kuvia puolestaan mahtuu 24 megapikselin kameralla 32 Gt muistikortille noin 700. RAW-kuvia kuvaavalle ja 46 megapikselin kameralle sopiva koko voisi olla 128 Gt. Kuvia muistikortiille mahtuu noin 1200.

Jos kuvaa paljon, kannattaa pitää matkassa useita muistikortteja.

Muistikortteja on useita erityyppisiä. Varmista ennen ostoa, minkätyyppinen muistikortti käy kameraasi. Huomaa, että kaikki vanhemmat kamerat eivät tue suurikapasiteettisia muistikortteja.

Useissa muistikorteissa on lukitusvipu, jolla voidaan estää kortille kirjoitus ja tiedostojen poistaminen. Tätä voidaan käyttää estämään vahingossa tapahtuva kuvien poistaminen, kunnes kuvat on kopioitu tietokoneelle.

Yleisimmät muistikorttityypit ovat

 • XQD
 • Compact Flash (CF)
 • CFast
 • Secure Digital (SD)
  • Secure Digital (SD) 32 Mt – 2 Gt
  • Secure Digital High Capacity (SDHC) 4 – 32 Gt
  • Secure Digital Extended Capacity (SDXC) 32 Gt – 2 Tt
 • Micro SecureDigital (MicroSD) (MicroSDHC, Micro SDXC)
 • xD

Muistikortin nopeus

Muistikorttien luku- ja kirjoitusnopeuksia on erilaisia. Suosi peruskameroissakin vähintään 65 Mt/s (433x) nopeutta. Perusjärjestelmäkameroissa kannattaa käyttää vähintään 95 Mt/s (633x) ja keskitason järjestelmäkameroissa vähintään 150 Mt/s (1000x) muistikortteja. Nopeissa ja suuren pikselimäärän omaavissa kameroissa kannattaa käyttää vähintään 400 Mt/s (2933x) muistikortteja.

Kuvat tietokoneeseen

Muistikortin sisällön voi kopioida tietokoneelle USB-liitännän kautta tai siirtämällä muistikortti tietokoneessa mahdollisesti olevaan muistikortin lukijaan. Muistikortinlukijoita vai hankkia myös ulkoisina laitteina USB-väylään.