Kuvaustilat

Digikameroissa voidaan käyttää automaattisia, puoliautomaattisia ja käsivalintaisia kuvaustiloja. Valittavissa olevat vaihtoehdot vaihtelevat kameratyypeittäin. Käsivalintainen kuvaustila on M. Puoliautomaattisia kuvaustiloja ovat P, A (Av) ja S (Tv). Automaattisia kuvaustiloja ovat Automaattinen, Liike, Maisema ja muut vastaavat kuvaustilat. Kussakin automaattisessa kuvaustilassa on tietyt toiminnalliset asetukset ja kuvan sävyjä saatetaan jopa vaihtaa.

Muut kuin M-, P-, A (Av)- ja S (Tv) -kuvaustilat säätävät usein muitakin kameran asetuksia kuin valkotasapainoa, aukkoa ja valotusaikaa. Automaattiset säädöt kohdistuvat esimerkiksi kontrastiin, kylläisyyteen, reunasävyjen pehmeyteen ja ihon värin muuttamiseen. On hyvä perehtyä kameran kuvaustilojen toimintaan ennen niiden käyttöä, koska säädöt saattavat muuttaa kuvaa sellaiseen suuntaan, jota ei välttämättä haluaisi. Esimerkiksi pehmennystä ei kuvasta pois enää käytännössä saa.

Automaattinen peruskuvaukseen tarkoitettu kuvaustila on:

 • Automaattinen (Auto)
  Yleiskuvaukseen paras vaihtoehto. Tällä valinnalla kamera säätää automaattisesti aukon ja valotusajan pituuden, jotta kuvasta tulee tärähtämätön ja valoisuudeltaan hyvä.
  Automatiikasta on joissakin tapauksissa myös haittaa, jos halutaan saada tunnelmaltaan tietynlainen kuva. Esimerkiksi hämyisää iltakuvaa on vaikea ottaa, sillä ohjelma pyrkii valottamaan hämärää kuvaa voimakkaasti. Tällöin on käytettävä käsisäätöä tai jotain toista kuvaustilaa.

Pääkuvaustilat ovat:

 • P, Ohjelmoitu automatiikka (P, Programmed Auto)
  Kamera säätää kuvan valoisuuden ja valkotasapainon optimiksi. Kameran säätöpyörästä voi useissa kameroissa muuttaa aukon ja valotusajan suhdetta. Salama on päällä vain haluttaessa.
 • M, Käsivalintainen (Manual)
  Sekä aukko että valotusaika ovat asetettavissa.
 • A, Aukon painotus (Aperture Priority, Av)
  Tässä tilassa aukon arvo on valittavissa. Suljinaika säätyy automaattisesti aukon ja kohteen valomäärän suhteen, jotta kuvasta tulee valoisuudeltaan keskiverto. Mitä suurempi aukko (pienempi aukon numero), sitä lyhyempi on kuvan terävyysalue.
 • S, Sulkimen painotus (Shutter Priority, Tv)
  Tässä tilassa suljinnopeuden arvo on valittavissa. Aukon koko säätyy automaattisesti suljinnopeuden ja kohteen valomäärän suhteen. Valitsemalla esimerkiksi 1/500 sekunnin tai lyhyemmän suljinajan (valotusajan) saadaan esimerkiksi auton liike pysäytettyä terävänä. Mitä nopeampi suljinaika, sitä paremmin kuvattavan kohteen mahdollinen liike saadaan pysäytettyä. Valitsemalla 1/60 sekunnin tai pidemmän suljinajan, saadaan esimerkiksi auton liikkeen epäterävyydet kuvaan. Mitä hitaampi suljinaika, sitä enemmän liike-epäterävyyttä kuvaan tulee.

Seuraavana on esimerkkeinä eri kameroissa olevia automaattisia kuvaustiloja:

 • Liike (Action) (urheilu, lapsi)
  Tässä tilassa käytetään nopeita suljinaikoja, jotta kuvaan ei tule liikkeen aiheuttamia epäterävyyksiä. Tarkennus seuraa valittua kohdetta.
 • Maisema (Landscape)
  Tässä tilassa käytetään pieniä aukkoja, jotta kuvaan saadaan laaja terävyysalue. Värien kylläisyyttä lisätään.
 • Muotokuva (Portrait)
  Tässä tilassa käytetään suuria aukkoja, jotta kohteen tausta tulee hieman epäteräväksi, ja kohde korostuu. Terävyysalue muodostuu lyhyeksi. Ihon värisiä sävyjä muutetaan sopiviksi. Kuvaa saatetaan pehmentää.
 • Lumi
  Kuvaa alivalotetaan puhkipalamisen estämiseksi, keskipainotettu valoisuuden mittaus.
 • Ranta
  Kuvaa alivalotetaan puhkipalamisen estämiseksi, päivänvalon valkotasapaino.
 • Juhlat
  Kaksoissalamalla vähennetään punasilmäisyyttä, monialueinen tarkennus.
 • Ilotulitus
  Ääretön tarkennus, ei salamaa, pieni ISO-arvo, valotusaikaa pidennetään, jalusta tarvitaan.
 • Lapset
  Monialueinen tarkennus, lyhyt valotusaika, Ihon värisiä sävyjä muutetaan sopiviksi.
 • Museo
  Äänet ja salama pois käytöstä.
 • Hämärä maisema
  Ääretön tarkennus, päivänvalon valkotasapaino, ei salamaa.
 • Lemmikkieläimet
  Tunnistaa ja ottaa kuvan eläimen päästä.
 • Ruoka
  Suurennetaan kylläisyyttä ja kontrastia.

Huomaa, että monet kuvaustilat ovat asetuksiltaan hyvin lähellä toisiaan. Eri kamerat asettavat erilaisia asetuksia ja kuvamuokkauksia kuvaustiloilleen, joten oheiset maininnat ovat vain suuntaa-antavia.

Pokkarien kuvaustilat

Pokkarien kuvaustilojen vaikutukset kuvaan ovat usein hyvin pienet. Tämä johtuu kameran ja varsinkin optiikan rajoituksista. Esimerkiksi käytettävissä voi olla vain aukot f3,4–8 – tällöin aukkojen valinnoilla ei voida vaikuttaa kuvaan juuri lainkaan. Lyhyttä terävyysaluetta ei voi saavuttaa millään säädöillä kuten se onnistuu järjestelmäkameroilla. Mutta kun tarvitaan laajaa terävyysaluetta, pokkari on siihen omiaan. Pokkarien kuvaustilojen erot liittyvätkin enemmän tarkennustavan valintaan, valotusajan valintaan, valkotasapainon muutoksiin ja kuvankäsittelytoimenpiteisiin.

Kuvaustilan valinta LCD-näytön valikosta.

Pokkarikameran kuvat painottuvatkin valotukseltaan keskiarvoiseen kuvaan laajalla terävyysalueella. Kuvaustilalla voidaan hieman vaikuttaa asiaan. Jos haluaa vaikuttaa kuviin enemmän, on hankittava järjestelmäkamera, jolla aukkovaihtoehdot ovat laajemmat, kuvakenno suurempi ja sopivat objektiivit mahdollistavat hyvät kuvat eri tilanteissa. Järjestelmäkameroiden kuvaustilat toimivat samalla periaatteella kuin pokkareissakin. Suuremmat aukkomahdollisuudet kuitenkin mahdollistavat paremmin halutunlaisen kuvan saamisen.