HDR-kuva

HDR-kuvauksessa (High Dynamic Range) muodostetaan suurikontrastinen kuva, jossa on sävyskaala tummista kirkkaisiin alueisiin. Sellaista ei voi ottaa yhdellä otoksella, vaan se muodostetaan kahden tai useamman kuvan avulla.

Aukon kokoa samana pitäen ja eri valotusajoilla otettuihin kuviin saadaan mukaan kaikki kohteen yksityiskohdat. Ota yksi keskimääräisesti valottunut kuva ja muut kuvat ali- ja ylivalottuneina.

Kuvien yhdistäminen HDR-kuvaksi tapahtuu sopivalla ohjelmalla. Sellainen löytyy myös Photoshopista. Koska kuvaan vaikuttaa niin otetut kuvat kuin HDR-ohjelmassa tehdyt säädöt, lopputulos on usein erilainen ja ennakoimaton.

HDR-kuva.

Joissakin kameroissa voidaan valita käyttöön HDR-kuvaus, jolloin kamera ottaa yhdellä laukaisulla kaksi kuvaa, joista toinen on yli- ja toinen alivalotettu. Kamera yhdistää ne automaattisesti yhdeksi kuvaksi. HDR-toimintoa ei voi käyttää, jos kuvien tallennusmuotona on RAW. Tämä on näppärä keino, mutta kuvankäsittelyohjelmaa käytettäessä kuvan ulkoasuun voidaan vaikuttaa itse.Näistä kolmesta kuvasta oheinen HDR-kuva on muodostettu.