Etsin ja LCD-näyttö

Kameroissa otettava kuva näkyy etsimestä (Viewfinder) tai LCD-näytöstä (LCD Display). Etsin voi olla toteutettu objektiivin läpi peilietsimellä, objektiivin vieressä olevalla etsimellä tai sähköisellä etsimellä. Sähköinen etsin on pienikokoinen LCD-näyttö.


Järjestelmäkameroissa ei kuvaamisvaiheessa yleensä käytetä LCD-näyttöä, vaikka se olisikin mahdollista. Näissä kameroissa peilietsimen avulla saadaan muokkaamaton näkymä objektiivin läpi. Sähköisessä etsimessä nähdään se valoisuus, joka tulee kuvaan. Peilietsimen näkymä on aina objektiivin suurimman aukon mukainen. Sähköisissä etsimissä on eroja kameratyypeittäin muun muassa niiden tarkkuudessa ja kuvan esittämisnopeudessa.

Suosi kameroita, joiden LCD-näytön kirkkaus on suuri, koska sillä on merkitystä varsinkin auringonvalossa kuvatessa. Jos kuvausvaiheessa LCD-näytöstä ei näe kuvaa kunnolla tai lainkaan, on käytettävä kameran optista etsintä - kaikissa kameroissa sitä ei vain ole. Auringon valo ei häiritse sähköisellä etsimellä kuvaamista. Sähköisen etsimen pikselimäärä on kuitenkin pieni, joten pieniä kohteita siitä ei erota.

LCD-näyttöä käytetään myös otettujen kuvien katseluun ja asetusten säätämiseen, joten sen esittämän informaation erottaminen auringonpaisteessa on tärkeää. Joissakin kameroissa on kosketusnäyttö, joka korvaa lähes kaikki painikkeet. LCD-näyttöä käytettäessä ei saa kuvattua niin vakaasti kuin peilietsimellä tai sähköisellä etsimellä kameran ollessa kasvoja vasten – tämä korostuu hitailla valotusajoilla.

Yleensä kamerassa on kiinteä LCD-näyttö, mutta se voi olla myös eri suuntiin käännettävä. Siitä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos kuvataan alhaalta, maan tasosta.

Otetun kuvan tarkistaminen

Älä luota kuvan oton jälkeen kameran LCD-näytön esittämän kuvan laatuun. Kameran näytöllä kuva on hyvin vähäpikselinen, ja esimerkiksi tärähtänyt kuva näyttää usein hyvältä, mutta paljastuu huonoksi kuvaksi tietokoneella katsottuna. Suurenna tarvittaessa kuvaa, jotta näet paremmin mahdolliset kuvaongelmat.